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QUESTION OF RULING

1. Whether the Applicant can avail the Input Tax Credit of the full GST charged on invoices
of the supply or a proportionate reversal of the same is required in case of post purchase
Cash discount for early payment and incentive/schemes provided through credit note

without adjustment of GST by the supplier to the applicant?

. Whether the GST is leviable on the cash discount and incentive/schemes provided

through credit note without adjustment of GST by supplier?

AAR OBSERVATIONS

On this issue whether the discount included in the value of supply or not, we go through the
provision of sub-sec 3 of section 15 of Central Goods aid Service Act 2017 which reproduced

below:-
"The value of the supply shall not include any discount which is given,-

a) before or at the time of the supply if such discount has been duly recorded in the invoice

issued in respect of such supply; and b. after the supply has been effected, if,-

1. such discount is established in terms of an agreement entered into at or before the

time of such supply and specifically linked to relevant invoices; and

input tax credit as is attributable to the discount on the basis of document issued

by the supplier has been reversed by the recipient of the supply".

As per the Section 15(3)(b) of CGST Act, for the cases where supply has already been effected

and discount given after supply shall be in term of prior agreement before effecting supply of
goods and specifically linked to relevant invoices, then such discount shall not include in the
value of supply and ITC has to reversed by the receiver. There are two condition to satisfy
the Section 15(3)(b) of CGST Act, firstly discount given after supply of goods shall be in term

of prior agreement and secondly it should be linked to the relevant invoices.




We observe that in this case, the applicant submitted that the cash discount and
Incentive/scheme provided by the supplier was through credit note post purchase without
reversing the GST payable. He further submitted that this discount arrangement is not part
of the Purchase Contracts or the invoices since it is not known at that point of time of
supply, whether supply against the invoices will be considered for the discount or not.

Similarly, the rate /quantum of purchase made by applicant is also not known.

Further as per of Circular No 92/11/2019-GST, it is further clarified that secondary

discounts which is not known at the time of supply shall not be excluded while determining

the value of supply as such discounts are not known at the time of supply and the

conditions laid down in clause (b) of sub-section (3) of section 15 of the said Act are not
satisfied. In other words, value of supply shall not include any discount by way of issuance
of credit note(s) except in cases where the provisions contained in clause (b) of sub-section

(3) of section 15 of the said Act are satisfied. There is no impact on availability or otherwise

of ITC in the hands of supplier in this case.

We observe that in the similar matter in case of M/s Kwality Mobikers P Ltd (2019(30)GSTL
668(AAR-GST) AAR Karnataka, in case of MRF limited (2019(27) GSTL 578(App.AAR-GST)
Appellate authority of advance Ruling Tamilnadu, in case of M/sSantosh Distributors

(2020(32)GSTL 105(AAR GST Ker), the authority have given the ruling in favour of Applicant.

We observe that the value of taxable supply is governed by the provisions of Section 15 of
the CGST/SGST Act. The deduction of discounts from the value of taxable supply is subject
to the conditions prescribed in sub-section (3) of Section 15 ibid. In the case of the
applicant, the supplier of goods is issuing Commercial Credit Notes for cash discount for
early payment and quantity discount after post supply without adjustment of GST. As per
the submission of the Applicant we observe that the Commercial Credit Notes issued by the
supplier/Principal Company does not satisfy the conditions prescribed in sub-section (3) of
Section 15 of the CGST/SGST Act; the supplier is not eligible to reduce the original tax
liability. As the supplier of the goods is not reducing the original tax liability, the applicant
will be eligible to avail the credit of the tax paid as per the invoice of the supplier subject to
payment of the value of supply as reduced by the commercial credit notes plus the amount
of original tax charged by the supplier. In other words, the applicant will not be required to

reverse proportionate input tax credit.

Further, we observe that the Applicant when purchase more than his target is eligible for the
incentive which is provided by the supplier in the form of a credit note without affecting the
sale price of the goods purchased and GST paid on the invoices. Hence, the amount received
by the Applicant is in the form of an incentive provided by the supplier and does not affect
the sale price of the goods already sold and hence there is no liability to charge GST on the




same. Further, as per the condition of Section 15(3)(b) of CGST Act, the value of supply not
included the discount in terms of agreement entered into at or before the supply. The
agreement must be written or oral. In this case, the Applicant has not submitted any
agreement with supplier but in their submission submitted that the said discount is not as
per prior agreement and on the basis of submission of applicant that the said discount is
not in terms of prior agreement, we find that no proportionate reversal of ITC is required on

the said discount as they are not as per prior agreement.

Further Additional Commissioner, Jabalpur has submitted their reply on the applicant
submission and asserted that as per Circular No 92/1 1/2019-GST , the discount can only
be availed if all the conditions mention in the Section 15(3) of the Act are met. Further, they
have also given detailed provisions of Circular No. 105'24/2019 - GST dated 28.06.2019 in
their submission. CBIC vide Circular No. 112 31 2019 GST- withdrawn, ab-initio. Circular
No. 105/24/2019-GST dated 28.06.2019. As detailed above, the supplier and applicant have
not fulfilled the condition of Section 15(3) of the Act therefore, the benefit of reduced price by
way of discount is not available to them. Therefore, supplier has not issued GST credit note

under Section 34 of the Act and has not lowered his output tax liability.

As per GST Act the applicant has to made self-assessment of the supplies made by them and
also proper ITC availed therefore it is mandatory on the part of the applicant to ensure that
the supplier, by giving the discount through commercial credit note, has not reduced their
output tax liability post sale i.e. at the time of filing annual return. If the supplier reduced
their output tax liability than the applicant is mandatory required to reverse the

proportionate ITC.

Further in respect of other questions, the Applicant is not providing any service to the
supplier and is only receiving the incentive/discount. Indirectly, it has an effect on the sale
price of the goods purchased by the Applicant from the supplier and is actually in the form
of discount. We finds that no GST is leviable on the said discounts received from the

supplier.

AAR RULING

On the basis of above discussion, in respect of Question - 1, the applicant_can avail the
Input Tax Credit of the full GST charged on the invoice of the supply and no proportionate
reversal of ITC is required in respect of commercial credit note issued by supplier for Cash
discount for early payment of supply invoices(bills) and Incentive/schemes provided without
adjustment of GST, if the said discount is not covered under Section 15(3)(b) of CGST Act,

2017 and the said discounts is not in terms of prior agreement. This is subject to the




conditions that the GST paid for the said goods/service is not reversed or reimbursed / re-

credited by the supplier to the applicant in any manner.

Since the amount received in the form of credit note is actually a discount and not a supply
by the applicant to the supplier, no GST is leviable on receiver on cash
discount/incentive/schemes offered by the supplier to applicant through credit note against

supply without adjustment of GST.
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